Wat is B30

Het pand 'B30' is een Rijksmonument, in eigendom van de Staat, gelegen aan Bezuidenhoutsweg 30 in Den Haag. Het is een statig pand. Representatief en krachtig. Mooi gelegen aan het Haagse Bos en dichtbij Den Haag Centraal en de kernministeries. Tot medio 2013 werd het gebouw  gebruikt door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I).

Zoals vele gebouwen uit de 19e en begin 20eeeuw is het in essentie een bijzonder helder gebouw dat in staat is om veel programma op te nemen. In de loop van de jaren zijn de verwachtingen en eisen van de gebruikers veranderd en zoals zo vaak zijn het de toevoegingen in ruimte, aankleding en techniek die er de oorzaak van zijn dat het gebouw onduidelijk en gedateerd aanvoelt. Het antwoord op de opgave van het herbestemmen van bestaande gebouwen ligt in algemene zin in het begrijpen van de essentie van het oorspronkelijke ontwerp.

Na ruim honderd jaar krijgt B30 een nieuwe functie. Het gebouw is niet langer een hoofdzetel van een ministerie en gaat een nieuwe toekomst tegemoet als het kenniscentrum van de rijksoverheid.


FOTOGALERIJ